maanantai 27. lokakuuta 2014

Päivä Matchu Pitcchun kylässä ja paluu Cuscoon

Maanantai 27.10.2014
Päivän fiilis: leppoisaa lomaa kauniissa pikku kylässä, shoppailua

Tänä aamuna ei ollut muuta takarajaa kuin syödä aamiainen ja kirjautua ulos hotellista kello 10.00 mennessä. Nukuimme pitkään ja kävimme aamiaisella, joka oli vähän niukempi kuin Cuscossa, mutta sillä ei ollut väliä sillä vatsa oli edelleen ihan täysi illan ruuasta. Kirjauduimme ulos ja jätimme reput respan luona olevaan kärryyn, johon oli kerätty meikäläisten tavarat. Nyt olivat kädet koko päivän vapaana.




Lähdimme kohti keskusaukiota. Matkalla katselimme kauppojen mutta aamu oli aikainen eikä kaikissa kaupoissa ollut vielä myyjät paikalla. Bengt osti itselleen pari puhdasta t-paitaa, kun sopivia kokoja löytyi ihan hotellin vierestä. Samalla vaivalla hän vei ne reppuun ja taas jatkoimme huoletta kohti keskustaa. Nappailin kuvia vuorista. Ne ympäröivät meidät joka puolelta olimmehan laaksossa. Vuoret ovat jotain niin jylhää ja kaunista, että niitä ei väsy katselemaan ja kuvaamaan. Kun saavuimme keskusaukiolle, siellä oli selvästi jotain juhlamenoja käynnissä. Posti oli kiinni eli ei saatu postimerkkejä kortteihin, mutta muuten kävimme shoppailemassa matkamuistoja, joista paras oli lahjat omille lapsille - en vielä kerro mitä, koska ne menevät joulupakettiin. Mutta sitten ostimme kolibri korun lahjaksi Kristinalle ja samanlaisen minulle. Laitamme Kristinalle kuvia Perun matkasta ja kuvan minun korusta sekä Kristinalle samanlaisen. Toivottavasti hän tajuaa että meillä on samat korut muistona matkasta.

Shoppailun jälkeen vaelsimme takaisin keskusaukiolle ja siellä istui joukko tuttuja naamoja torin laidalla kahvilla/oluella. Aukiolle oli tehty juhlallisuuksia varten vaikka mitä koristeita ja kävimme ennen kahvilaan tuloa kirkossa katsomassa kun väki nautti ehtoollista ja mursi isosta leivästä paloja ja viinin sijaan tarjottiin viinirypäleitä. Kyseessä oli ilmeisesti palomiesten juhlatilaisuus johon kuului myös ehtoollisen ja kirkonmenojen lisäksi kulkue. Lopulta kirkosta kannettiin isoa lippua ja mustaa Jeesus-patsasta ulos kulkueessa, joka pysähtyi ottamaan vastaan torilla juhlapuheen. Sitten kulkue lähti kiertämään kylään ja kun se palasi torille kiipesin videoimaan sen paluun. Kulkue palasi kirkkoon ja juhlallisuudet alkoivat olla ohi.










Mekin lähdimme vaeltamaan ja kiersimme kylään ja löysimme kivan torin, missä vietimme aikaa katsomalla tavaroita. Jos jostain oli hyvä ostaa tuliaisia, niin täältä. Hinnat olivat edulliset ja torilla tingittiin ihan kivasti. Kaupoissa hinnat olivat kiinteämmät, mutta silti edulliset. Kirjat olivat yllättävän kalliita enkä ostanut keittokirjaa vaikka olin sitä suunnitellut.

Aikamme kierreltyä palasimme samalle aukiolle ja samaan ravintolaan. Pöytäämme alkoi kerääntymään uusia meikäläisiä ja sitten siinä maisteltiin vähän Pisco Sour-juomaa. Aikaa tapettiin ja kuultiin muiden kokemuksia ja löytöjä eri putiikeista. Lopulta oli aika lähteä.



Kokoonnuimme hotelliin ja odottamaan paikallisoppaan neuvoja. Takaisin matkustamme juna-bussiyhdistelmällä. Laukut vietiin juna-asemalle ja kävelimme laukkujen perässä. Sitten oli taas odotusta ja jonotusta, mutta juna näytti kivalta. Se oli vähän samanlainen kuin tulomatkan näköalavaunu. Myös katossa oli ikkunoita ja saimme taas hyvää kohtelua. Meillä oli paikat samaan tapaan kuin tullessa. Istuimme siis tuttuun seuraan. Vähän vitsailimme kaktuksen puutteesta. Lisäksi pöytätabletit olivat pienet lautasenalukset eikä kaitaliinat kuten tullessa, mutta muuten juna näytti samalta ja tuntui samalta. Myös ruoka-annos oli pienempi kuin aamupala eilen, mutta ehkä iltapala on kevyt täällä.



Ruuan jälkeen seurasi muotinäytös, jossa tarjoilijat esittelivät erilaisia baby alpakka vaatteita, takkeja, huiveja, puseroita, villapaitoja, ym. Jengi oli täysillä mukana ja taputti sekä vihelsi aina uusille asuille - ja malleille, jotka selvästi tykkäsivät yleisöstään. Ennen muotinäytöstä oli yleisöä jo lämmitellyt paikallinen naamiomies, joka tanssi jonkun poppamiestanssin. Tanssin lopuksi hän nouti pariin kappaleeseen muutaman turistinaisen, joita tanssitti pitkin käytävää. Myös tämä esitys sai mahtavat suosionosoitukset. Ja sitten kun muotinäytös oli ohi, oli yleisö valmis ostamaan tuotteita ostosvaunusta. Tämän jälkeen saavuimme junan pääteasemalle ja oli aika vaihtaa bussiin. Jostain syystä kaikki junat eivät mene Cuscoon asti.



Ilta oli jo tummunut, joten seurasimme saattajaa bussiin ja lähdimme kohti Cuscoa ja hotellia. Bussimatka kesti noin puolitoista tuntia ja ajoimme hurjaa vauhtia läpi pienten kylien ja osa matkasta taittui joenvartta eli junarataa seuraillen. Paljon ei maisemat enää näkyneet hämärässä, mutta tässä vaiheessa odotettiin taas hotelliin pääsyä ja läähätettiin ohuempaa ilmaa kuin Machussa.

Tuttu Eko Inn saavutettiin noin 21 aikaan ja matka taittui noin 3, 5 tunnissa. Taas jätettiin passit respaan ja saatiin huoneet. Nyt olimme 2 kerroksen huoneessa, joka oli paljon pienempi kuin edellinen kolmannen kerroksen huone. Nettiyhteys ei toimi huoneessa toisin kuin edellisellä kerralla. Naputin vähän kännyllä tekstiä blogiin ja sitten kirjoitin hotellin aulassa seuraavana aamuna ilman ääkkösiä tekstiä. Täytyy korjata kun pääsen kotiin. Tunnin turhautumisen jälkeen suljin koneet ja mentiin nukkumaan.

Huomenna lähdemme retkelle pyhään laaksoon.